14 januari 2013

Hoe hoort het eigenlijk?

Een leuk artikel in Frankwatching: "Hoe hoort het eigenlijk? "
Het boek met dezelfde naam van Groskamp ten Have wordt geciteerd.

Zo hoort het (of hoorde het...):
  1. “Zij, die veel te vertellen hebben, mogen zich nimmer geheel en al van het gesprek meester maken. Het ergste is, dat zij meestal prat gaan op hun vermeende conversatietalenten, die veelal niet anders zijn dan in ijdelheid gekonfijte breedsprakigheid.”
  2. “De beste raad voor hen, die verlegen zijn om een onderwerp van gesprek is: Lees de couranten en tijdschriften, niet alleen de gemengde berichten, maar de advertenties, de politiek, het boekennieuws, de medische rubriek, het hoofdartikel, kortom alles.”
  3. “Vooral met onderwerpen over politiek en godsdienst moet men uiterst voorzichtig zijn anderen niet te kwetsen.”
  4. “De zakenman praat in gezelschap nimmer over zakelijke aangelegenheden.”
  5. “Zij, die de kunst van converseren meester zijn, zullen het gesprek onopzettelijk zo weten te leiden, dat alle aanwezigen de gelegenheid krijgen iets in het midden te brengen over een onderwerp, dat speciaal hen interesseert.”
  6. “De volleerde gastvrouw zal nimmer toestaan, dat aan haar tafel een twistgesprek ontstaat of dat een der gasten zich geheel en al meester maakt van het gesprek.”
  7. “De kunst van converseren eist voor alles een zekere mate van zelfbeheersing, om ons tijdig ervan te weerhouden al te lang te praten over dingen, die alleen en uitsluitend belangrijk zijn voor ons.”
  8. “De regels van de conversatie eisen dat intieme onderwerpen van gesprek vermeden worden. Evenals uitvoerige beschrijvingen van ziekte of operatie. En dat men nimmer in gesprekken met vreemden of oppervlakkige bekenden dieper ingaat op persoonlijke moeilijkheden, tekortkomingen, of gebreken.”
  9. “Uitgesproken kritiek – hetzij lovend of hekelend – op eigenschappen, uiterlijk of kleding van de aanwezigen dienen te worden vermeden evenals het noemen van en het vragen naar prijzen.”
  10. “Dat men nimmer iemand rondweg tegenspreekt; uitdrukkingen als: Dat is niet waar! Of: Het is heel anders, of: U heeft ongelijk! dienen ten alle tijde te worden vermeden.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten