29 april 2012

De NS en het caviadoolhof.

Wat is de NS eigenlijk?
Een eenvoudige meerkeuzevraag. Wat is de NS voor een organisatie?
De mogelijke antwoorden zijn a) een vervoerbedrijf of b) een evenementenbedrijf.
Het juiste antwoord is b.
B?


Het Caviadoolhof
Dat zal ik toelichten. Ken je het caviadoolhof? Je zet een aantal van die beestjes met een rugnummer in een doolhof. Je zet in op een rugnummer en als jouw cavia als eerste naar buiten rent dan ben je de winnaar. Een beetje Animal Cop zou onmiddellijk het bonnenboekje grijpen, maar dat terzijde.

Caviadoolhof zonder cavia’s
Die inspiratie heeft de NS op station Utrecht CS in de praktijk gebracht. En niet met vijf cavia’s, maar met duizenden reizigers tegelijk.
Het werkt zo. Je laat twee Dubbeldekkers waarvan je weet dat de reizigers veelvuldig wederzijds overstappen op dezelfde tijd op verschillende perrons binnenkomen.
Let op: natuurlijk geen perrons naast elkaar!


Spektakel
Observeer nu wat er gebeurt. Stromen reizigers lopen tegen elkaar in de trap op en af. Of nemen de roltrap. En lopen tegen elkaar in door de stationshal van Utrecht CS.
Om nu te voorkomen dat reizigers en zelf een optimale route bedenken varieert de NS de mogelijke routes per dag. Daarmee haal je het dagelijkse loopje uit de saaiheid en maak je er een enerverend evenement van. En dat is geniaal!


Doolhof
Dat doet de NS zo: je laat treinen steeds op een andere plaats langs het perron stoppen en je verandert  regelmatig de rolrichting van de roltrappen. Dat geeft al leuke effecten. Maar het kan nog veel leuker!

Op de route span je van die wit-rode linten. Daardoor kunnen reizigers elkaar bijvoorbeeld niet meer voor een trap kruisen. Een beetje slaperige reiziger heeft dat natuurlijk niet in de gaten, loopt op het lint af, deinst verschrikt terug en loopt daarmee andere reizigers voor de voeten.
Om dit soort special effects te bedenken heeft de NS een afdeling van 100 mensen!


De kosten?
Ik hoor je je al weer zuchten… Wat moet deelname aan zo’n doolhofrace wel niet kosten?
Ga rechtop zitten.
Hou je stoel vast.
Adem in.
Het kost…
…niets!
De NS organiseert dit als extra service he-le-maal gratis.
Ik adem nu uit bij zoveel service…











Gratis tip voor de NS
En dan nu nog een tip voor de NS: deel gratis rugnummers voor reizigers uit en open een wedkantoor! En dan maar gokken op het rugnummer van de reiziger die het eerst op een stoel in de andere trein ploft!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten