Vandaag in Nijmegen.
Deze foto is gemaakt vanaf het dakterras van V&D.
Het is een uniek tijdelijk doorkijkje via de Scheidemakershof op Plein 1944. Het unieke zit 'm in de sloop van het pand waar vroeger Dekker & v.d. Vegt, de boekhandel, in zat. Later wordt in deze opening weer een gebouw neergezet.
Vandaag, 10 september, was de laatste dag van het archeologische onderzoek op Plein 1944 en de Scheidemakershof. Er werden presentaties over gehouden, waar ik tegenaan liep. Er is o.a. een oude Romeinse weg gevonden, en fundamenten uit de 15 eeuw.
Die lagen lager dan normaal omdat Plein 1944 ontstaan is door het "vergissingsbombardement" in de Tweede Wereldoorlog. Door de bommen is alles als het ware naar beneden gedrukt.
Op de Scheidemakershof is een vergeten bunker met een gang naar het gemeentehuis aan de Burchtstraat gevonden. Die dateert uit de sixties, de Koude oorlog, en was bedoelt voor de burgemeester met staf.
De foto (iPhone 3). Een klik er op en deze wordt vergroot.
Persbericht
Bron: Nijmegen.nl
De verborgen wereld van Plein 1944 groot succes
07/09/2010
De expositie ‘De verborgen wereld van Plein 1944’ in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Mariënburgkapel is een groot succes. Het aantal bezoekers aan het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is gestegen van gemiddeld zo’n 500 bezoekers per maand in de periode voorafgaand aan de expositie tot gemiddeld 2300 bezoekers in de maanden juli en augustus.
De sterke toename van het aantal bezoekers is ook te danken aan de verruiming van de openingstijden. Sinds 1 juli is het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis ook geopend op zaterdagen en koopzondagen. De bezoekers, die vooral uit Nijmegen komen en hun bezoek combineren met winkelen, waarderen de tentoonstelling over het algemeen met ‘goed’ tot ‘zeer goed’. Vanwege het succes is besloten de expositie over Plein 1944 te verlengen tot en met 20 november 2010.
De expositie over Plein 1944 is ingericht ter gelegenheid van de herontwikkeling van het plein en het archeologisch onderzoek dat hieraan voorafgaat. Historische foto’s, oude films, kaartmateriaal, interviews en objecten geven een beeld gegeven van de plek voor en na het bombardement van februari 1944. Daarnaast is de voortgang van de opgravingen is te volgen. De tentoonstelling besluit met een kijkje in de toekomst, als het plan van de architecten Soeters en Van Eldonk is gerealiseerd.
Vanaf half december staat de expositie 'Mariken in Nimwegen' gepland. Deze expositie richt de schijnwerpers op middeleeuws Nijmegen, en heeft als vertrekpunt het verhaal van Mariken van Nimwegen.
Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is geopend sinds oktober 2009. Het wil het publiek bewust maken van en enthousiasmeren voor de rijke geschiedenis van Nijmegen met een programma van presentaties en activiteiten. Daarnaast wil het wil een platform zijn voor historische initiatieven. Sinds begin mei is er bovendien een serviceshop van de VVV gevestigd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten